Vermindering broeikasgas kan met helft kosten
• 26-06-2007
• leestijd 2 minuten
De doelstelling van het kabinet om in 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent terug te brengen hoeft niet 8 tot 9 miljard euro per jaar te kosten. Als een alternatieve route wordt gekozen, bedragen die kosten 3 tot 4 miljard per jaar.
Dit staat in een vertrouwelijk conceptrapport dat het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Milieu en Natuurplanbureau (MNP) hebben geschreven voor minister Jacqueline Cramer (Milieu).
Het kabinet laat de doelstelling van 30 procent minder broeikasgassen gepaard gaan met de doelstelling om te komen tot 20 procent duurzame energie en 2 procent energiebesparing per jaar. Als die twee ,,subdoelen¨worden losgelaten, maakt dat de weg vrij voor een ,,flexibele route'' om de doelstelling te halen.
Maatregelen om energie te besparen en om te komen tot meer duurzame energie leveren in de plannen van het kabinet twee derde van de beoogde reductie van broeikasgas op. In de flexibele route is dat de helft. Wel wordt in die flexibele route fors meer ingezet op vermindering van andere broeikasgassen dan CO2 en op ondergrondse opslag van broeikasgas.
In de plannen van het kabinet leveren maatregelen in het transport en in de gebouwde omgeving een grotere bijdrage dan in de flexibele route. ECN en MNP laten in die route een ,,deel van de duurdere besparingsmaatregelen achterwege, zoals bijvoorbeeld zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen.''
ECN en MNP hebben in hun berekeningen geen rekening gehouden met de effecten van kernenergie, omdat het kabinet geen nieuwe kerncentrales wil. Bij kernenergie komt geen broeikasgas vrij. Als vóór 2020 een nieuwe kerncentrale zou worden gebouwd van 2000 megawatt, verlaagt dat de kosten om uitstoot van broeikasgas te verminderen met 1,2 miljard euro per jaar.
Greenpeace is geen voorstander van het loskoppelen van CO2-doelstellingen van doelstellingen rond duurzame energie en rond energiebeparing. Samenhangend beleid leidt tot minder luchtverontreiniging en minder milieuschade in ontwikkelingslanden door mijnbouw en kappen van bos, aldus de milieuorganisatie.
Greenpeace stelt in een reactie dat het behalen van de klimaatdoelen ook veel goedkoper kan worden door de bouw van vijf kolencentrales tegen te houden met een klimaatwet.
Bron: ANP