Vroege Vogels

Verlenging sojamoratorium

  •  
03-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
soja.jpg
Het sojamoratorium dat ervoor zorgt dat bedrijven geen soja inkopen uit recent ontboste gebieden in de Amazone is met een jaar verlengd tot mei 2016. De overeenkomst van maatschappelijke organisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF), en de sojasector is een overwinning voor de natuur. Door de afspraak wordt het kappen van het Amazonebos tegengegaan en beloven bedrijven zich in te zetten voor duurzamere sojateelt.

Grootste afnemer

Door de gigantische uitbreiding van sojateelt in Zuid-Amerika is al een gebied ter grootte van Duitsland verdwenen aan bos en savanne. De meeste soja  wordt verwerkt in veevoer voor productie van vlees, eieren en zuivel. Nederland is na China de grootste soja-importeur ter wereld. Het sojamoratorium, dat voor het eerst werd afgesloten in 2006, heeft een belangrijke rol gespeeld in vermindering van de boskap in de Amazone.
Nieuwe fase
Sandra Mulder, soja-expert van het WNF, zegt dat het sojamoratorium hiermee een nieuwe fase is ingegaan. ,,Bovenop de al langer bestaande afspraak om geen ontbossing in de Amazone toe te staan voor sojaproductie, zijn twee nieuwe doelen toegevoegd. Er wordt gewerkt aan effectieve implementatie van de Boswet en van verbeterde landbouwmethoden in de sojateelt, zoals het terugdringen van het gebruik van pesticiden.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.