Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verkiezingen en vogels, vogelgriep, een aangewaaide kortbekzeekoet op Texel en alle overige onderwerpen

  •  
04-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
781 keer bekeken
  •  
Brandgans met symptomen van vogelgriep

Brandgans met symptomen van vogelgriep

© Ruurd Jelle van der Leij

10:45      - Speurtocht naar verdwenen bossen
34:39     - Kortbekzeekoet overleeft storm Corrie niet
1:09:38   - Aftrap Gemeenteraadsverkiezingen
2:07:05   - Vogelgriep in Naardermeer

Vogelgriep

Het is nu al de grootste uitbraak ooit in Europa. Vogelgriep slaat flink om zich heen. In Nederland sterven een hoop wilde vogels aan het virus, zoals ganzen en eenden. En worden wekelijks diverse pluimveehouderijen ‘geruimd’. Ook in natuurgebied het Naardermeer zijn de laatste weken flink wat dode vogels aangetroffen. Boswachter Luc Hoogenstein vertelt zondag wat de stand van zaken is.

Aftrap Gemeenteraadsverkiezingen

IMG_6338

Met een werkbezoek aan groene en minder groene plekken in stadsdeel Leidsche Rijn, trapt Vogelbescherming Nederland de verkiezingscampagne voor de gemeenteraad af. Zes lijsttrekkers voor de Utrechtse raad tekenden het 'Vogelhuisakkoord' van Vogelbescherming.

Kortbekzeekoet overleeft storm Corrie niet

kortbekzeekoet

© Ecomare

Maandagavond 31 januari werd er een wel heel bijzondere dwaalgast op Texel aangetroffen. De zeevogel werd naar Ecomare gebracht alwaar dierverzorger Mick Peerdeman de vogel herkende als kortbekzeekoet. Een soort die in het hoge noorden thuishoort en pas voor de twaalfde keer in Nederland is gezien. Vijf dagen lang zorgden de verzorgers van Ecomare voor de zeevogel, maar het mocht helaas niet baten. Op vrijdag 4 februari stierf het dier.

Speurtocht naar verdwenen bossen

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat er méér bos moet komen in Nederland. Met de zogenaamde bosstrategie wil de overheid 10% extra bos aanleggen in Nederland. Maar waar zouden die nieuwe bossen moeten komen? Bert Groenewoudt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft wel een idee: op de plekken waar ooit bos verdwenen is. De RCE heeft daarom een speurtocht gedaan naar locaties waar ooit bos heeft gestaan. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.