NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verkeer is doodsoorzaak nummer 1 voor de otter

7 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
De otter, was tot in de eerste helft van de vorige eeuw volop aanwezig in Nederland. Onder andere door de slechte kwaliteit van het water, verkeersdrukte en versnippering van leefgebieden stierf in 1989 de laatste otter in ons land. In 2002 besloot men om dit zoogdier te herintroduceren, in het NP de Weerribben-Wieden. Onder grote belangstelling werden 31 otters uitgezet.

Sporen van otters

Sindsdien gaat het goed met de otter hier, mede of zelfs juist door de kwaliteit van het water. Otters houden van moerasgebieden met ruige oevers. Overal zie je sporen, als uitwerpselen, terug van dit zoogdier. Wanneer otters op zoek gaan naar voedsel of andere leefgebieden, komen ze helaas vaak wegen tegen, en worden ze verkeersslachtoffer. Ook tijdens onze draaidagen wordt er een aangereden otter gevonden. Een jong mannetje, dat de weg wilde oversteken naar het volgende stuk water.

Om zoveel mogelijk verkeersslachtoffers te voorkomen zijn er op knelpunten faunatunnels aangemaakt zodat de otters veilig naar de andere kant van de weg kan komen. En uit de sporen blijkt dat ze daar dankbaar gebruik van maken. Helaas zijn nog niet alle knelpunten aangepakt, en worden er nog regelmatig aangereden otters gevonden.

Kijk vrijdag 8 november 2019 naar de Weerribben-Wieden om 19:35 naar NPO 2!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.