Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Grensgebied Reestdal

25 aug 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Reestdal

© Fotograaf: Jeannette Parramore

Het Reestdal vormt de grens tussen Drenthe en Overijssel, en dat is terug te zien in het landschap. Landschapshistoricus Theo Spek vertelt waarom de grens zo duidelijk is, maar ook waarom de boerderijen die op de hogere delen staan steeds kleiner worden. Dat die boerderijen er zijn is sowieso bijzonder, want tot in de middeleeuwen was het Reestdal één groot onbewoond veenmoeras.

Historie

Het Reestdal bestond in de pre-historie grotendeels uit uitgestrekte veenmoerassen. Het gebied was onaantrekkelijk en gevaarlijk, want mensen kwamen er nauwelijks. Er zijn wel vondsten gedaan uit de Jonge Steentijd (5500-2000 v.Chr.) en uit de Bronstijd (2000-800 v.Chr.), maar veel stelde het allemaal niet voor.

Natte voeten

Het gebied was erg nat. De zandruggen die er bovenuit staken waren te klein voor een gemeenschap van een paar honderd mensen. Er was te weinig ruimte om goed te kunnen leven. En het Reestdal lag veel te geïsoleerd tussen de veenmoerassen van Drenthe en Overijssel. Pas in de loop van de middeleeuwen ontstonden op de zandkoppen aan de rand van het dal de eerste gehuchten.
Lees meer  over de historie van het Reestdal

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.