Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verhagen polst Australië over megatrawler

  •  
12-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
visserij_01.jpg
De Nederlandse minister van Economie, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, heeft contact opgenomen met zijn Australische collega van Landbouw en Visserij, Joe Ludwig, om te vragen naar de problemen met een zeer omstreden visserijproject van een Australisch-Nederlandse joint venture.
Debat op feiten
Een woordvoerder van Verhagen zei woensdag dat Ludwig heeft gezegd dat hij afwacht wat het debat in het Australische parlement oplevert. Het parlement bespreekt een wetsvoorstel over de visvangst waardoor een Katwijkse megatrawler er circa 2 jaar niet kan vissen. Verhagen zei tegen de Australische minister dat hij wel wenst dat dit debat op basis van feiten en niet van perceptie wordt gevoerd.
Strijd om Margiris
In Australië is een strijd losgebarsten over het 143 meter lange schip de Abel Tasman (voorheen Margiris geheten), waarmee zeer veel makreel zou worden gevangen en verwerkt voor de Australische kust. Sommige politici en milieuorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben zich tegen het project gekeerd uit vrees voor overbevissing. Het WNF wil eerst onderzoek hoe groot de kans is op bijvangst van dolfijnen in de speciale netten van de supertrawler.
Het is nog onzeker of het Australisch parlement het wetsvoorstel aanneemt. Het voorstel zou de regering extra bevoegdheden geven. De oppositie is daar tegen, terwijl de minderheidsregering die wel nodig heeft voor goedkeuring.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.