Vroege Vogels

Vergunning nertsenfokkerij in Sint Anthonis vernietigd

  •  
25-01-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_246852.jpg
De Raad van State heeft gisteren Bont voor Dieren in het gelijk gesteld en een milieuvergunning voor een nertsenfokkerij in de Noord-Brabantse gemeente Sint Anthonis vernietigd. De Raad van State oordeelde dat een deel van de rechten voor het houden van het oorspronkelijke aantal dieren was vervallen, omdat de bontfokker niet binnen een termijn van drie jaar nieuwe nertsensheds heeft gerealiseerd. Dit betekent dat er 887 moederdieren méér op het bedrijf zijn, dan de bestaande vergunning toestaat.
Bont voor Dieren voert geregeld juridische procedures tegen vestiging of uitbreiding van pelsdierenfokkerijen – veelal met omwonenden van deze bedrijven. Hoewel de stichting blij is met deze overwinning, betreurt zij dat het in Nederland nog steeds is toegestaan om nertsenfokkerijen te beginnen of uit te breiden.
Sinds kabinet-Balkenende I het wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod van tafel heeft geveegd, zijn de Nederlandse nertsenfokkers fors aan het uitbreiden. Bont voor Dieren is verheugd dat Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) inmiddels een nieuw wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenfokkerij heeft ingediend. Naar verwachting neemt het parlement dit voorstel nog dit jaar in behandeling.
Recent opinieonderzoek van TNS-NIPO toonde aan dat 72% van de Nederlandse bevolking van mening is dat de bontproductie verboden dient te worden. De Nederlandse vossen- en chinchillafokkerijen zijn in respectievelijk 1995 en 1997 verboden. Ons land is verantwoordelijk voor 8,3% van de wereldproductie in nertsenvachten. Met een productiecapaciteit van ruim 3,8 miljoen nertsen per jaar is Nederland de derde nertsenbontproducent ter wereld.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.