Vergunning gaswinning op 19 april
• 06-04-2006
• leestijd 2 minuten
Op woensdag 19 april wordt de vergunning voor de nieuwe gaswinning onder de Waddenzee openbaar gemaakt. Op 11 en 12 mei zijn er inspraakavonden in Dokkum en Groningen.
De overheid verleent waarschijnlijk begin juli de 36 vergunningen waardoor gaswinning mogelijk wordt. Belanghebbenden hebben vervolgens 6 weken de tijd om naar de rechter te stappen. Het kan vervolgens maanden duren voordat de Raad van State een besluit neemt. In de tussentijd mag de gaswinning gewoon van start gaan. De uitspraak van de rechter is definitief. Het is niet mogelijk om hierna een procedure bij het Europees Gerechtshof te beginnen. Alleen de Raad van State zelf kan om uitleg vragen bij deze hogere rechter.
De vergunning bestaat uit talloze deelvergunningen en een passende beoordeling. In deze beoordeling worden de gevolgen voor de natuur onderzocht. Door de toepassing van de rijksprojectenprocedure is het mogelijk om alle deelvergunningen in 1 keer te verlenen. Het is voor de eerste maal dat de overheid deze nieuwe regeling gebruikt. Normaal gesproken is medewerking van gemeenten en provincies nodig om bijvoorbeeld een bestemmingsplan te kunnen wijzigen. Het ministerie van Economische Zaken kan nu ondanks de tegenwerking van de Provincies Groningen en Friesland, toch toestemming geven voor de winning.
De Waddenvereniging en de Vereniging Natuurmonumenten dringen in hun eerdere reactie op de Milieueffectrapportage aan op een natuurherstelplan voor het gebied onder Ameland. Als gevolg van gaswinning verdwijnt er over vijftien jaar ongeveer 20 hectare wadplaat. Los van de vraag of dit significante effecten zijn, dient de schade te worden voorkomen. Mosselbanken zijn bijvoorbeeld in staat om slib in te vangen, waardoor de wadplaten zeespiegelstijging maar ook bodemdaling kunnen bijhouden.
De reactie op de vergunning is vanaf 19 april op de website van de Waddenvereniging te vinden. Dan wordt ook duidelijk of de twijfels over de afwezigheid van schadelijke gevolgen weg zijn genomen.
Bron: Waddenvereniging