Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Vergeten groenten' in de supermarkten

  •  
29-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
wortelpeterselie.jpg
De zogeheten 'vergeten groenten', zoals aardpeer en wortelpeterselie, worden opgenomen in het reguliere groenteschap van de supermarkten. De C1000 voert ze vanaf november in het assortiment. Als het een succes is, volgen er meer.
Dat vertelt Jac Nijskens van de Stichting Vergeten Groenten zondag tijdens het Feest der Vergeten Groenten op De Historische Groentehof in Beesel. Daar worden 24 gangen geserveerd en de langste 'vergetengroententerrine' van Nederland in vier lagen. Het feest is een jaarlijks evenement waar gezamenlijk een eerbetoon aan de vergeten groenten wordt gebracht. In totaal eten 160 mensen aan de terrine.
Nijskens vertelt dat veel vergeten groenten zo lang weg zijn geweest dat sommige groenten voor verschillende generaties weer nieuw is. De belangstelling voor dit eten groeit nu zo hard, dat volgens hem supermarkten er brood in zien. ,,Vanaf 1 november komen bij de C1000 de meest bekende vergeten groenten beschikbaar zoals pastinaak, schorseneren, aardpeer en meiraapjes. Als dat een succes wordt, volgen ook de PLUS Supermarkt en Albert Heijn'', weet Nijskens. Bij de C1000 is niemand bereikbaar voor commentaar.
Om de 'nieuwe groenten' direct tot culinaire hoogte te brengen presenteerde Fontaine Uitgevers zondag in Beesel Onvergetelijke Groenten van Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon. Zij geven in het boek een 'heerlijk beeld' aan namen als rode spruiten, molsla, kardoen, broccoletto, barbarakruid en oerboet; stuk voor stuk groenten die in de vergetelheid zijn geraakt.
De recepten van Ruitenburg worden afgewisseld met die van topchefs die al vaak jaren werken met deze groenten, zoals driesterrenrestaurant Oud Sluis in Sluis, tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen en verschillende andere toprestaurants.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.