Vroege Vogels

Verenigde Staten stappen uit klimaatverdrag van Parijs

  •  
02-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Amerikaanse vlag

© Bron: Pixabay

De Verenigde Staten stappen uit het klimaatverdrag van Parijs. De Amerikaanse president Donald Trump heeft dat donderdagavond aangekondigd in de tuin van het Witte Huis.

Speculaties

Woensdag werd al gesuggereerd dat Trump plannen had om uit het verdrag te stappen. Volgens de Amerikaanse president kost het akkoord de burgers van de Verenigde Staten te veel geld. 
Trump wil gaan onderhandelen over een beter akkoord. Hij verwacht vier jaar nodig te hebben om zijn land los te maken van het verdrag.

Reactie Bas Eickhout - Europarlementariër voor Groenlinks

Reactie Europese Unie

De EU-commissaris van Klimaat en Energie, Miquel Arias Canete, kwam als eerste met een reactie uit Brussel: "Een trieste, trieste dag voor de wereld, de dag waarop de Verenigde Staten zich afkeren van het gevecht tegen klimaatverandering. De EU betreurt deze eenzijdige beslissing ten diepste."
Premier Mark Rutte betreurt de stap van de Amerikaanse president, maar benadrukt dat Nederland en de rest van de wereld pal achter het klimaatakkoord blijven staan.

Reactie Milieudefensie

Directeur Donald Pols: ,,Maar het blijft triest. In Amerika zullen de staten nu een tandje bij moeten zetten voor het klimaat. Californië laat zien hoe dat kan met zijn milieubeleid. Voor Europa is dit een extra reden om versneld, echt werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering. Het is tijd om te stoppen met navelstaren, iedereen moet aan de bak. De koplopers die nu de nieuwe groene banen creëren zijn de winnaars van de toekomst.''

Reactie Greenpeace

Campagneleider Faiza Oulahsen van Greenpeace: "De beslissing van Trump is een klap in het gezicht van al die Amerikaanse politici, burgers en bedrijven die klimaatverandering wél serieus nemen. Hij doet zijn eigen bevolking tekort door te blijven vasthouden aan de fossiele brandstoffen uit het verleden. Eén kortzichtige politicus kan de wereldwijde energierevolutie volgens de milieuorganisatie echter niet tegenhouden. Tijdens de G7 lieten Europa, Canada en Japan onlangs al weten trouw te blijven aan het klimaatakkoord. Nu Trump het laat afweten, is het des te belangrijker dat andere landen de rug recht houden."
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.