Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veren van levende ganzen uitgerukt

  •  
26-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
319 keer bekeken
  •  
Geese-in-post-plucking-area-11.jpg
Amsterdam – Een nieuwe onthulling van PETA US betreffende donsfokkerijen in China, de bron van 80 procent van 's werelds dons, toont aan dat werknemers ganzen vastpinnen en hun veren uit hun lijf rukken terwijl ze tegenstribbelen en schreeuwen. Velen verduren deze marteling meerdere malen alvorens ze uiteindelijk worden geslacht. Alle fokkerijen in het beeldmateriaal hebben connecties met retail-leveranciers die gecertificeerd zijn door de zogenaamde 'Responsible Down Standard' (RDS): een keurmerk dat het levend plukken van ganzen wiens veren onder het keurmerk verkocht worden verbiedt, maar tegelijkertijd leveranciers de mogelijkheid geeft om met levend geplukt dons te werken, wat vragen schept over de legitimiteit van het RDS-keurmerk.
Geen dons
Nu roept PETA – wiens motto deels luidt "dieren niet van ons zijn om te dragen" – retailers op om te stoppen met de verkoop van donsproducten en in plaats daarvan alleen hightech producten zonder dons te verkopen die al door bedrijven aangeboden worden, om daarmee te garanderen dat de kleding 100 procent wreedheidvrij is.
"Er is simpelweg geen garantie dat de veren die in een jas of een kussen verwerkt zijn, niet uit de huid van een schreeuwende gans zijn gerukt", zegt PETA Nederland woordvoerder Yvonne Lemmen. "PETA roept alle meelevende retailers en consumenten op om geen dons te kopen en te kiezen voor hightech synthetische materialen die diervriendelijk, warm en hypoallergeen zijn – en zelfs isolatie bieden wanneer ze nat zijn."
Plukken wordt in het geheim gedaan
Een coöperatie in de onthulling, Jilin Wan Long River Animal Husbandry, stuurt levend geplukte veren naar Jilin City Bailing Down Products. Een Bailing vertegenwoordiger gaf toe dat, "Het plukken in het geheim wordt gedaan; we zijn niet bereid om openlijk te plukken" en "We adverteren dat het allemaal pas geplukt is na het slachten – niemand durft het te kopen als je zegt dat het van levende dieren is geplukt", wat de vraag oproept of levend geplukte veren belanden in producten die worden geacht vrij te zijn van levend plukte veren. Bailing verkoopt dons aan het RDS-gecertificeerde Down Decor, een leverancier van Lands' End.
Bekijk ook onze  TV aflevering  over het dierenleed door ganzendons
Bron: PETA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.