Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veren maken de vogel

  •  
23-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
441 keer bekeken
  •  
Veren zijn erg belangrijk voor vogels en hebben meerdere functies zoals vliegen, isolatie, camouflage of pronken en het afstoten van water. Vogels zijn er dan ook zuinig op en poetsen hun veren uitvoerig.
Poetsen
Tijdens het poetsen worden stof, vuil en parasieten verwijderd. Vervolgens wordt het verenkleed ingevet of geolied, zodat de veren flexibel en waterafstotend blijven. Deze ‘wax’ is afkomstig van een klier bij de staart.
Bad
Veel zangvogels, zoals koolmezen en roodborstjes, nemen eerst een bad voordat ze gaan poetsen. Andere vogels, zoals kippen en fazanten, nemen een stofbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit en ontdoen zich van overtollig vet, luizen, vlooien en mijten.
Schoonmaakmieren
Sommige vogels zijn liever lui en laten hun veren schoonmaken. Er zijn gaaien die expres in een mierennest gaan staan en de mieren parasieten uit hun verenkleed laten halen. In de video zie je een gaai die deze truc gebruikt, ook zie je beelden van poetsende en badderende vogels.
Foto: Fazant neemt stofbad gefotografeerd door carpie
Videobeelden: Dick Harrewijn, Piet Zuidema en Astrid Klaver.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.