Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verduurzaming van Nederlandse inkoop van hout in gevaar

  •  
29-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boomstammen.jpg
De Nederlandse regering heeft besloten dat het certificeringssysteem PEFC-International voldoet aan de Nederlandse inkoopcriteria voor duurzaam hout. Vijf natuur-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties, waaronder Milieudefensie, tekenen daar bezwaar tegen aan. De organisaties zijn unaniem van mening dat PEFC-International ernstig tekort schiet waar het de bescherming van de rechten van inheemse volken en waardevolle natuur betreft.
 
Over de duurzame inkoop van hout laat het ministerie van VROM zich adviseren door de door haar zelf in het leven geroepen TPAC (Timber Procurement Assessment Committee). Deze commissie stelt nu dat PEFC-International voldoende duurzaam is en kan worden opgenomen in het aanbestedingsbeleid van de Nederlandse overheden. De Nederlandse rijksoverheid wil vanaf 2010 voor 100 procent duurzaam inkopen. Voor gemeenten geldt dat zij vanaf 2010 driekwart van hun producten en diensten duurzaam inkopen. Provincies streven naar 50 procent.
Standpunt Greenpeace, ICCO, Milieudefensie, NCIV en WNF
Greenpeace, ICCO, Milieudefensie, het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV) en WNF zijn verbijsterd over het oordeel van TPAC. Volgens hen voldoet PEFC-International niet aan de Nederlandse duurzaamheidscriteria. Het certificeringssysteem kent geen maatregelen die bedreigde planten en dieren beschermen en geen verbod op het omzetten van bos in plantages. Ook biedt ze onvoldoende garanties voor een gelijke vertegenwoordiging van de verschillende betrokken groepen, waar ook maatschappelijke organisaties en inheemse bevolkingsgroepen toe zouden moeten behoren.
Bezwaren tegen PEFC-International
PEFC-International sluit onder andere niet uit dat een bosgebied dat onder dit certificaat valt, toch wordt omgezet in een plantage waar monocultuur overheerst. Vanaf 1997 heeft de Nederlandse regering hierover echter een duidelijk standpunt. Wanneer op hetzelfde stuk grond altijd hetzelfde gewas verbouwd wordt, kan dit onder geen beding als duurzaam worden aangemerkt. Toch bestempelt TPAC het keurmerk PEFC-International als duurzaam. Daarnaast hoeven van dit keurmerk in de gecertificeerde gebieden geen specifieke maatregelen te worden genomen voor de bescherming van bedreigde dieren en planten.
"Tot slot wordt PEFC-International gedomineerd door de houtindustrie. Er is volstrekt geen sprake van een gelijke vertegenwoordiging van de verschillende betrokken groepen: lokale bevolking, natuur- en milieuorganisaties en de industrie. Dit is in flagrante tegenspraak met de regels van de Nederlandse overheid,'' zegt Jaap van der Waarde, hoofd bossenprogramma van het Wereld Natuur Fonds.
Eerder tekenden de vijf natuur-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties al bezwaar aan tegen het besluit om de Maleisische standaard MTCS te accepteren als duurzaam hout in het inkoopbeleid. TPAC is momenteel bezig met de behandeling van die bezwaarprocedure.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor