Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Verduurzamen pluimveehouderij start'

  •  
28-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_129484.jpg
Vrijdag presenteert het Productschap Pluimvee en Eieren (PVE) zijn visie op het versneld verduurzamen van de vleeskuikenproductie, maar eigenlijk is de sector het er al over eens wat er gebeuren moet. Volgens Jan Wolleswinkel, de op 1 juli vertrekt als voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP), is het simpel: ,,Nu de supermarkten het jawoord hebben gegeven kan het verduurzaamproces eindelijk beginnen."
Eisen
Twee weken geleden kondigde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan dat al het varkens- en kippenvlees dat in supermarkten wordt verkocht uiterlijk in 2020 moet voldoen aan striktere eisen voor dierenwelzijn, milieu en gebruik van antibiotica. ,,Een welkome ontwikkeling", zegt Wolleswinkel. ,,Bij pluimveehouders bestond al jaren onzekerheid of supermarkten wel grote hoeveelheden duurzaam vlees wilden hebben. Nu continuïteit in de afname zeker is gesteld, kunnen boeren eindelijk naar de bank gaan om geld te regelen voor de noodzakelijke investeringen."
Plofkip
Naar de mening van actiegroep Wakker Dier ligt het streefjaar 2020 nog wel erg ver weg. Via een deze week gelanceerd reclamespotje wil de stichting de pluimveehouderij dwingen al in 2015 af te stappen van de zogenoemde plofkippen. Wolleswinkel kan zich daar niet in vinden: ,,Het is makkelijk praten, als je zelf niet hoeft te betalen. Dit is een proces van jaren. Er zijn nog verschillende hobbels op de weg. Nu duurt het bijvoorbeeld soms wel 7 jaar voor je als boer een vergunning krijgt om je stal te verbouwen. Hopelijk kan het productschap ervoor zorgen dat dat sneller kan."
Onderhandelen
Uitgaande van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt Nederland 601 vleeskuikenbedrijven, met in totaal bijna 44 miljoen kuikens. Hiervan zijn volgens de NOP-voorzitter slechts zo'n 50 bedrijven aangepast aan de eisen die de supermarkten straks gaan hanteren. Al die bedrijven zullen hun stallen nu moeten gaan voorzien van bijvoorbeeld een overdekte uitloop voor de kippen en andere aanpassingen die bijdragen aan de leefomgeving van de pluimveestapel. De omschakeling gaat miljoenen kosten, en er zal nog veel moeten worden onderhandeld tussen betrokken partijen.
Ontwikkeling
Voor Wolleswinkel is vrijdag niettemin zijn laatste werkdag: ,,Toen ik 13 jaar geleden in functie trad, startte net de discussie over de kooihuisvesting van leghennen. Dat hebben we pas afgerond. Ik draag het stokje met plezier over aan mijn opvolger. We staan nu toch weer aan het begin van een hele nieuwe ontwikkeling."
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.