Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verdroogd moeras Wieden weer klaar voor roerdomp

  •  
20-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
roerdomp_rien-kors

© Roerdomp - Fotograaf rien-kors

In de Wieden is een verdroogd en dichtgegroeid stuk moeras door Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten weer geschikt gemaakt voor de roerdomp en andere moerasbewoners. Door het gebied weer open en nat te maken is de verwacht dat het er in de toekomst weer wemelt van de moerasvogels.

Potentie van een natuurgebied

De Wieden is een van de belangrijkste laagveenmoerassen van West-Europa. Het maakt deel uit van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een enorm meren- en moerasgebied in de Kop van Overijssel. Toch bleef het aantallen moerasvogels in De Wieden achter bij de potentie van het natuurgebied.
roerdomp_RuurdJellevdLeij

© Fotograaf RuurdJellevdLeij

Door wetenschappelijk onderzoek weet Vogelbescherming precies wat bijvoorbeeld een bedreigde vogelsoort als de roerdomp nodig heeft om met succes jongen groot te brengen. Deze kennis wordt nu ingezet en gebieden worden optimaal ingericht voor de moerasvogels.

Open moerasgebied

Door het verwijderen van bomen en struiken, plaggen en afgraven ontstond weer een open moeras in de Zuideindigerwijde. Riet kan in dit deel van De Wieden ongehinderd groeien en zijn overgangen gemaakt tussen riet, ruigte, ondiep en dieper water.
roerdomp_thijsglastra

© Fotograaf thijsglastra

Daar houden roerdompen van en het gebied zal als de magneet werken andere moerasvogels zoals de rietzangvogels, rallen, porseleinhoentjes en zeldzamere kleinst of klein waterhoentjes.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.