Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verdachten van doodschieten dieren aangehouden

  •  
18-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De politie heeft van 8 tot 10 februari vijf mensen aangehouden op verdenking van het doodschieten van beschermde vogels en het doden van en handelen in eenden in de omgeving van Nieuw-Lekkerland. Dit maakte de politie donderdag bekend. Het gaat om vele tientallen zwanen en een onbekend aantal eenden en reigers.
Vier verdachten, een 42-jarige man en drie 16-jarige jongens uit Nieuw-Lekkerland, zouden reigers, zwanen en wilde eenden hebben doodgeschoten en eenden hebben gevangen met een kooi. De meeste reigers en zwanen werden ter plekke begraven. De andere verdachte, een 42-jarige man uit Streefkerk, is opgepakt op verdenking van het doden van zwanen en reigers en handelen in gestroopt wild. Enkele verdachten zijn familie van elkaar.
De politie vermoedt dat de vijf in de gehele Alblasserwaard zwanen en reigers hebben doodgeschoten. De politie trof in 2003 en 2004 al eerder dode dieren aan op verschillende plekken in de streek. De verdachten hebben bekend dat ze al sinds de zomer van 2003 zwanen doodden. Voor de eenden kon geld gevangen worden, maar de andere dieren werden afgeschoten voor de lol.
De politie kwam de verdachten op het spoor toen agenten op 8 februari bij Nieuw-Lekkerland dode reigers en zwanen aantrof in weilanden. Toen de politie een van de 16-jarige jongens met een zware luchtbuks zag, hield ze hem aan. Later volgden de vier anderen. Vier zware luchtbuksen, een kogelgeweer en een luchtdrukpistool werden in beslag genomen.
De verdachten hebben enkele dieren in aanwezigheid van agenten moeten opgraven. Ze hebben een proces-verbaal gekregen en moeten zich voor de rechter verantwoorden. In de Flora- en Faunawet staat op het doden van beschermde vogels een celstraf van maximaal vier jaar.
(Bron: ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.