Verburg wil meer vlees van scharrelvarkens
• 11-01-2010
• leestijd 1 minuten
Minister Gerda Verburg (Landbouw) overlegt maandagmiddag met supermarkten, cateraars van bijvoorbeeld bedrijfskantines en de vleessector om een doorbraak te forceren in de verkoop van scharrelvlees van varkens. Verburg wil dat supermarkten aan hun klanten en cateraars op de werkvloer ,,veel meer'' vlees van scharrelvarkens aanbieden.
Ook gaat de minister het stunten met vleesprijzen, de zogeheten kiloknallers, aan de orde stellen. Het stunten met vlees is volgens Verburg in strijd met het doel consumenten over te halen meer diervriendelijk en milieubewust geproduceerde vleesproducten te kopen.
De minister heeft maandag een overleg met onder meer supermarktketens Albert Heijn en Jumbo, supermarktkoepel CBL, brancheorganisaties in de vleessector en de Dierenbescherming. Ook de cateringbedrijven Sodexho en Albron zijn uitgenodigd. ,,Er ontstaat bij mij een zeker ongeduld. Wat mij betreft is dit gesprek dan ook niet vrijblijvend'', aldus Verburg. Zij wil afspraken maken met duidelijke doelstellingen over het aanbod en de verkoop van het scharrelvlees.
In mei vorig jaar heeft Verburg met de supermarktbranche, vleessector en dierenbescherming al afgesproken dat er jaarlijks 15 procent meer duurzame dierlijke producten in de schappen moet liggen. Scharrelkip en ook goedgekeurd kalfsvlees door de Dierenbescherming zijn sindsdien beter verkrijgbaar, maar over het aanbod van duurzaam varkensvlees is de minister nog ontevreden.
Verder kondigde Verburg maandag aan dat ze een half miljoen euro uittrekt voor onderzoek naar vleesvervangers. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om onderzoek naar de winning van eiwit uit bietenblad, uit algen, uit insecten en naar visvoer waar het vismeel vervangen wordt door eiwit uit insecten.
Bron: ANP