Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verburg: te veel antibiotica in veeteelt

  •  
09-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koeien_05.jpg
Minister Gerda Verburg van Landbouw wil het gebruik van antibiotica in de intensieve veeteelt aanpakken. Volgend jaar moet het gebruik met 20 procent zijn afgenomen, over drie jaar moet het zijn gehalveerd. Dat zei Verburg vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.
De resistentie tegen antibiotica neemt wereldwijd toe, zowel in de gezondheidszorg bij mensen als bij dieren. ,,Dat is zorgelijk en daar moet wat aan gebeuren'', aldus Verburg. Een commissie moet voor 1 september met concrete voorstellen komen. Volgens deskundigen schrijft 5 procent van alle Nederlandse dierenartspraktijken in totaal 80 procent van de antibiotica voor. De minister vindt dat ,,buitengewoon opmerkelijk'' en gaat daar volgende week over praten met de voorzitter van de KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen.
De bewindsvrouw zet zelf ook al stappen om het gebruik terug te dringen, zoals het voorbereiden van wetgeving. Omdat groeiende resistentie tegen antibiotica een wereldwijd fenomeen is, zal ze de problematiek bovendien aankaarten bij internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Europese Commissie en de wereldorganisatie voor dierengezondheid OIE.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde vorige maand dat antibiotica steeds vaker niet aanslaan bij mensen omdat die zijn besmet met een bacterie die resistent is tegen antibiotica. Bekend is de ziekenhuisbacterie MRSA, die ongevoelig is voor de meeste antibiotica. Maar daarnaast bestaan ook zogeheten ESBL-vormende bacteriën. Deze groep maakt enzymen aan die de werking van bepaalde antibiotica kunnen tegengaan.
De ESBL-vormende bacteriën komen behalve bij mensen ook veel voor bij kippen. Kippen krijgen ook antibiotica. Onderzocht wordt of mensen in toenemende mate niet goed reageren op antibiotica, omdat ze kip eten. Verburg zei vrijdag dat mensen gewoon kip of vlees kunnen eten als het zorgvuldig wordt gebakken. Maar volgens haar doen mensen dat doorgaans sowieso al.
Overigens is in het algemeen bij mensen ongeveer 90 procent van de resistentie het gevolg van antibiotica voor menselijk gebruik.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.