Verburg's duurzaam voedsel
• 03-07-2009
• leestijd 2 minuten
Minder verspillen en meer duurzame producten in de schappen. Sterker nog, Nederland moet over zes jaar koploper zijn in duurzaam voedsel. Grote woorden van Minister Gerda Verburg van LNV. Ze heeft er welgeteld 20 miljoen euro voor over om dit klaar te spelen. Is dat genoeg? Daar zijn de meningen sterk over verdeeld. De milieubeweging vindt het bedrag een schijntje. In de uitzending reageren landbouwspecialist Gijs Kuneman, directeur bij de Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (
CLM
) en transitiedeskundige Harry te Riele, senior onderzoeker bij het Dutch Research Institute for Transitions (
DRIFT
).
Maandag presenteerde Minister Verburg de nota Duurzaam Voedsel. Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en Minister Cramer van VROM ondersteunen de nota. De twintig miljoen wordt gestopt in een nog op te richten platform verduurzaming voedsel dat als doel heeft het aanbod van duurzamere producten te vergroten en plannen te ontwikkelen waardoor duurzame groente, fruit, vlees en vis bij de consument terecht komen.
Verder vindt Minister Verburg dat er te veel duurzame logo’s zijn in de supermarkten. Volgens de bewindsvrouw moet hier meer duidelijkheid in komen omdat de consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Verburg wil dat consumenten tussen 2009 en 2011 jaarlijks 15 procent meer duurzame producten kopen in supermarkten en restaurants.
De minister gaat ook werk maken van het terugbrengen van de voedselverspilling. In Nederland wordt jaarlijks voor 3,6 miljard euro aan voedsel weggegooid. Consumenten gooien op jaarbasis voor 1,6 miljard euro aan voedsel weg, de totale voedselketen 2 miljard. In 2015 moet die verspilling volgens Verburg met 20 procent zijn gedaald.
Bron: LNV