Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verburg overweegt hulp voor bruinvissen

  •  
24-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bruinvis_04.jpg
Minister Gerda Verburg (Visserij) gaat met kustgemeenten bekijken hoe ze de bruinvissen kan helpen. De laatste tijd sterven steeds meer bruinvissen in lange netten, zogeheten staande wanten. Sinds november zijn er circa tweehonderd dode bruinvissen aangespoeld op de Nederlandse kust.
De minister wil eens kijken naar het aantal vergunningen voor zulke netten in de twaalfmijlszone voor de kust. ,,We kunnen ook iets doen aan de lengte van de netten en aan de afstand tussen de netten. Misschien zijn er wel nettenvrije kustzones mogelijk'', zei de minister donderdag na EU-beraad.
Verburg had bij het beraad de Europese Commissie gevraagd om meer onderzoek naar de toenemende sterfte van bruinvissen. EU-commissaris Joe Borg (Visserij) zegde toe een workshop te houden over het onderwerp.
De minister wil daarbij ook aandacht voor zogeheten pingers. Dat zijn apparaatjes die geluidssignalen uitzenden vanaf de netten. Ze zijn bedoeld om de bruinvissen weg te houden van de netten. ,,Maar er zijn ook berichten dat de pingers juist werken als een etentsbelletje: de vissen weten dan precies de netten vol lekkere vis te vinden'', aldus Verburg. ,,Daar moet onderzoek naar komen.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.