Verburg komt tegemoet aan kritiek op Natura 2000
• 14-02-2008
• leestijd 2 minuten
Minister Gerda Verburg van LNV is woensdag tegemoetgekomen aan kritiek vanuit de Tweede Kamer en maatschappelijke organisaties op de wijze waarop Nederland omgaat met het Europese netwerk van natuurgebieden Natura 2000.
De minister wil de provincies tot uiterlijk 1 september 2009 de tijd te geven om beheerplannen op te stellen voor de 162 natuurgebieden die onder Natura 2000 komen te vallen. Ze sprak zelf van ,,een grote tegemoetkoming'' aan haar criticasters.
De Tweede Kamer steunt de aanpak van Verburg op hoofdlijnen. Wel stelden diverse fracties vraagtekens bij de haalbaarheid van 1 september als datum waarop alle beheerplannen klaar moeten zijn.
Verburg wil dat de genoemde datum een harde deadline wordt, met een ,,resultaatverplichting'', voor de provincies. De minister wees erop dat Nederland uiterlijk in december 2010 definitief duidelijk moet maken welke gebieden precies onderdeel uitmaken van het netwerk en dus vergaande bescherming genieten. Tussen september 2009 en eind 2010 kunnen ontevreden partijen nog bezwaar maken tegen de plannen.
In een debat over, volgens GroenLinks-parlementariër Ineke van Gent, "boeren, burgers, buitenlui en boswachters'', bleek dat de politieke partijen net als de maatschappelijke organisaties zeer verschillend aankijken tegen de wijze waarop Nederland moet omgaan met Natura 2000.
De werkgevers (VNO/NCW en LTO Nederland), de VVD, de PVV en in mindere mate de PvdA zijn bang dat de economie op slot gaat in gebieden die onder de afspraken vallen. Boeren zouden hun bedrijven hier bijvoorbeeld niet meer mogen uitbreiden of zelfs weg moeten. De provincies spraken voorafgaand aan het debat de vrees uit dat het draagvlak voor Natura 2000 zou verdwijnen als het plan te rigoureus wordt doorgevoerd.
Volgens Verburg is er geen reden voor angst. Ze stelt dat er ruimte is voor een zorgvuldige afweging tussen alle belangen. Ook maakte ze duidelijk dat (boeren)bedrijven alleen in uitzonderlijke gevallen plaats zullen moeten maken voor natuur.
Bron: ANP