Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verburg beschermt paling

  •  
19-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_135664.jpg
Minister Gerda Verburg (LNV) trekt de portemonnee om de paling te beschermen. Ze wil de vangst beperken en de vissers hiervoor compenseren, schrijft zij aan de Tweede Kamer.
Verburg wil visserijvrije zones instellen op plaatsen die belangrijk zijn voor de trek van de aal. Ook wil zij een verbod voor beroepsvissers om in de periode van 1 september tot 31 oktober op paling te vissen. In deze periode is de trek van de schieraal op zijn top. Verburg stelt jaarlijks 400.000 euro uit het Europese Visserijfonds beschikbaar om vissers te compenseren.
Uiterlijk 1 juli volgend jaar moeten in de Europese Unie ,,aalbeheerplannen¨in werking zijn en kan er alleen op paling worden gevist volgens de regels in zo'n plan.
Het plan voorziet ook in maatregelen om gemalen, stuwen, sluizen en dammen beter passeerbaar te maken voor de aal. De overheid zal daaraan de komende jaren meer dan 200 miljoen euro besteden. Sportvissers zijn vanaf 1 januari volgend jaar verplicht om gevangen paling terug te zetten.
De minister wil vanaf 2011 ook het recreatief vissen met beroepsvistuigen door particulieren in de Waddenzee, Eems/Dollard, Oosterschelde en Westerschelde verbieden. Zij wil ook 300.000 euro beschikbaar stellen voor het uitzetten van aal.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.