Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Verbreek link palmolie en ontbossing'

  •  
07-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Px187MzI4MTQxMC0wLTMzNTIxNTg5.jpg

© Bron: Greenpeace

Internationale consumentenbedrijven doen nog steeds te weinig om de link tussen hun palmolie en ontbossing te verbreken. Dat blijkt uit de scorekaart die Greenpeace vrijdag publiceerde.
Scorekaart beknopt
Voor de inventarisatie heeft Greenpeace 14 grote multinationals aan een onderzoek onderworpen. Geen van de bedrijven kan met zekerheid zeggen dat de palmolie in hun productieketen gelinkt is aan ontbossing. Onderaan de lijst staan de Amerikaanse bedrijven Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson en PepsiCo. Zij houden zich niet aan de ‘no deforestation’- belofte die zij hun klanten hebben gedaan. Hoewel een aantal bedrijven goede vorderingen maakt, bewegen de meeste bedrijven echter veel te traag. Slechts een bedrijf kan bijna 100 procent van de gebruikte palmolie herleiden naar de plantage waar het vandaag komt.
Bij alle bedrijven is onderzocht welke stappen zij zetten om te garanderen dat de palmolie die zij kopen niet gelinkt is aan ontbossing. Greenpeace heeft verder onderzocht hoe transparant zij zijn over de leveranciers van hun palmolie en hoe zij omgaan met leveranciers die zich niet houden aan hun ‘no deforestation’-beleid. Daarnaast weegt mee wat zij doen om de palmolie-industrie als geheel te hervormen.
Oerang oetan
“Palmolie kan duurzaam worden verbouwd, zonder dat bossen worden gekapt of het leefgebied van lokale gemeenschappen of oerang oetans bedreigd wordt”, pleit Suzanne Kröger, campaigner bossen bij Greenpeace Nederland. “Consumentenbedrijven spelen een cruciale rol in de verduurzaming van hun productieketen. Mensen moeten toch hun tanden kunnen poetsen zonder dat ze bang hoeven zijn dat daarvoor het leefgebied van de oerang oetan verdwijnt. En dat kan ook.”   
Tandpasta
Palmolie zit in duizenden producten die in ieder huishouden terug te vinden zijn, van tandpasta en Doritos tortilla chips tot afwasmiddel. De palmoliesector is de grootste oorzaak van ontbossing in Indonesië. Sinds 1990 is 31 miljoen hectare, een gebied ter grootte van Duitsland aan bosgebied verloren gegaan, dit is voor een aanzienlijk deel te wijten aan de palmolieproductie. De ontbossing is op haar beurt weer een gevaar voor de leefomgeving van bedreigde diersoorten zoals oerang oetans. 
Bosbranden
Ontbossing voor palmolie is een achterliggende oorzaak van de branden die afgelopen jaar grote delen van Indonesië hebben verwoest. De branden hebben Indonesië naar schatting 16 miljard US Dollar gekost , de giftige rook bracht miljoenen mensen tot in Maleisië en Singapore in de problemen. De dagelijkse uitstoot van CO2 als gevolg van de branden oversteeg in oktober en november regelmatig de dagelijkse uitstoot van de gehele Amerikaanse economie vorig jaar. Inmiddels zet Indonesië zich schrap voor een nieuw seizoen van bosbranden.
Bron: Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.