Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verborgen purpers

  •  
02-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
K5II7425.jpg
Purperreigers zijn prachtige, bijna tropisch aandoende reigers. Toch kunnen ze hun kolonies extreem goed verstoppen, zelfs in zo'n overvol land als Nederland.
Dat merkten bijvoorbeeld Jan van der Winden en Peter van Horssen toen zij langs de Linge een nieuwe kolonie ontdekten. De dertig nesten en dus zestig volwassen vogels werden eigenlijk alleen ontdekt doordat een reiger met een zender op zijn rug in het gebied neerstreek. Nota bene zelfs degene die de broedvogels in die regio inventariseerde had de kolonie nog niet ontdekt. 'Maar dat is geen schande', nuanceert Van der Winde. Dit zijn gewoon sneaky  vogels'.
In onze reportage maakt Van der Winden de balans op van het broedseizoen 2015: niet zo goed als 2014, dat relatief veel muizen bood voor de foeragerende reigers, maar toch heel behoorlijk. Sowieso doen de grote reigers het goed, na de diepe dip van halverwege de vorige eeuw.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.