Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verboden pesticiden op importfruit

  •  
12-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
260 keer bekeken
  •  
groente  en fruit

© Groente en fruit - Bron Pixabay

De NVWA vindt regelmatig resten van bestrijdingsmiddelen, die binnen Europa verboden zijn, op import groenten en fruit van buiten de EU. Foodwatch concludeerde dit na een analyse van de controlegegevens van de NVWA. De bestrijdingsmiddelen zijn in de EU voor boeren verboden omdat ze bijvoorbeeld hormoonverstorend of kankerverwekkend zijn.

Ook verantwoordelijkheid supermarkt

De EU kan geen eisen stellen aan pesticiden die buiten de EU worden gebruikt. Daarom is het lastig om de consument volledig te beschermen tegen de schadelijke stoffen. Er zijn wel Europese grenzen gesteld aan de hoeveelheid resten die op voedsel mogen zitten, maar daar wordt niet altijd goed op gecontroleerd. Foodwacht roept daarom supermarkten op om dit probleem op te lossen door met hun buitenlandse leveranciers (buiten de EU) af te spreken geen gevaarlijke pesticiden meer te gebruiken.

Gevaarlijke bestrijdingsmiddelen

Foodwatch analyseerde de meest recente inspectieresultaten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) over de controles uit 2015 en 2016. Op producten zoals aardbeien uit Egypte, boontjes uit Kenia en tomaten uit Marokko worden residuen gevonden van in de EU verboden pesticiden. Eerder berichtte Foodwatch al dat 70% van de in 2016 gecontroleerde gojibessen zwaar vervuild was. Ook ananassen uit Costa Rica, drakenvruchten en ramboetans uit Thailand en lychees uit China blijken ook risicovol. Daarnaast bevatten geïmporteerde groenten en fruit verschillende bestrijdingsmiddelen tegelijk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.