Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verboden pesticide DDT gevonden in grutto's

29 apr 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
grutto_kuiken_kevinvandenhoven

Grutto met kuiken

© Fotograaf Kevin van den Hoven

Er zijn pesticiden aangetroffen in grutto's, melden het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) en het Louis Bolk Instituut op basis van verkennend onderzoek. In alle elf onderzochte onuitgekomen grutto-eieren en drie dode grutto's werd DDT gevonden, een insecticide.

Oorsprong waarschijnlijk West-Afrika

DDT is sinds 1973 niet meer toegestaan in Nederland, maar wordt nog steeds overal in de natuur gevonden. Onder andere in West-Afrika, waar de grutto overwintert, wordt DDT nog wel gebruikt om de malariamug te bestrijden.

DDT heeft een negatief effect op de dikte van de eierschaal van de grutto's, waardoor eieren kunnen breken en dus niet uitgebroed kunnen worden. In één grutto werd ook DEET gevonden, wat mensen gebruiken op hun huid of kleren om insectenbeten tegen te gaan.

Afname populatie

De gruttopopulatie in Nederland neemt al jaren sterk af, wat wordt geweten aan de intensivering van de landbouw. Een mogelijke oorzaak van de afname is de blootstelling van de weidevogel aan chemische stoffen, zoals pesticiden. Ook kan het zijn dat het voedselaanbod voor grutto's is afgenomen door de pesticiden, meldt het CLM.

Bron: ANP

Meer over:

grutto

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar