Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verboden middelen in Nederlandse aardbeien

  •  
13-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_116458.jpg
Meerdere supermarktketens hebben aardbeien verkocht met bestrijdingsmiddelen die niet gebruikt hadden mogen worden. Dit blijkt uit metingen in opdracht van Milieudefensie, Natuur en Milieu en consumentenvereniging Goede Waar & Co.
De aanwezigheid van de stof endosulfan op in Nederland geteelde aardbeien van de Aldi is zorgwekkend. Deze DDT-achtige stof is zeer schadelijk voor zowel mens als natuur. De stof blijft zeer lang aanwezig in het milieu en hoopt zich op in organismen. Het middel wordt in verband gebracht met diverse nadelige gezondheidseffecten, zoals hormoonverstoring, schade aan het zenuwstelsel en negatieve gevolgen voor embryo's. Vanwege de hoge giftigheid is de stof al sinds 1987 in Nederland verboden. Ook in 14 andere EU-landen is dit inmiddels het geval. De stof myclobutanil, aangetroffen in aardbeien van Lidl, Super de Boer en Dirk van de Broek, is al vanaf 2000 niet meer toegestaan in Nederland en had daarom ook niet mogen worden gebruikt. Dit verbod is mede ingesteld vanwege de risico's voor het waterleven.
In totaal bevatten de aardbeien in deze steekproef achttien verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. Gelukkig zijn de normen van de Warenwet bij de toegestane middelen dit jaar niet overtreden. Wel is het gemiddelde aantal stoffen per doosje aardbeien gestegen. Bij supermarkten van Albert Heijn, Super de Boer en Dirk van den Broek zijn zelfs bakjes aardbeien gevonden met maar liefst zés verschillende soorten landbouwgif. De Gezondheidsraad heeft afgelopen jaar nog aangeven dat de nadelige effecten van meerdere gifstoffen samen nog nauwelijks onderzocht zijn.
Goed nieuws is dat in elf van de veertig bakjes in het geheel géén resten van landbouwgif zijn aangetroffen. Dit toont aan dat het zeker mogelijk is om schoon te produceren. De organisaties van 'Weet wat je eet' dringen aan op openbaarmaking van meetgegevens, zowel door supermarkten als door de overheid. Openbaarheid stimuleert zowel telers als handel om schone producten af te leveren. De overheid dient effectiever op te treden om misstanden uit te bannen, zodat consumenten kunnen vertrouwen wat op de schappen ligt. De organisaties benadrukken dat het eten van voldoende groenten en fruit essentieel is voor de gezondheid. Consumenten die zekerheid willen voor milieu en/of gezondheid kunnen het beste kiezen voor aardbeien die biologisch of met Milieukeur zijn geteeld.
De aardbeienmonsters zijn half mei genomen bij telkens vijf filialen van acht grote supermarktketens. Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksinstituut. De milieu- en consumentenorganisaties laten regelmatig groenten en fruit testen in het kader van de campagne 'Weet wat je eet' en maken de resultaten openbaar via de site www.weetwatjeeet.nl .

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor