Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verboden chemische stoffen gevonden in Friese mussen en eieren

14 okt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ringmus__c__HaroldvdMeer_01.jpg

Ringmus

© Harold vd Meer

Ringmussen die in Friesland leven blijken diverse chemische stoffen bij zich te dragen, waaronder vijf middelen die al jaren zijn verboden in Nederland. Onderzoeksbureau CLM signaleert dat in een studie die voor het belangrijkste deel is betaald door de provincie Friesland. De onderzoekers analyseerden 12 mussen en 36 niet uitgekomen eieren op honderden stoffen. Ze vonden er in totaal vijftien, waaronder diverse bestrijdingsmiddelen en diergeneesmiddelen.

Schadelijke stoffen

Onder de stoffen waarvan het gebruik niet meer is toegelaten zijn antrachinon (verboden sinds 2009) en de insecticide DDT. Die laatste stof is vanwege zijn schadelijkheid voor het milieu en de gezondheid hier al verboden sinds 1973. Ook stoffen die wel zijn toegestaan, zoals DEET en fipronil, werden aangetroffen.

Zorgelijke uitkomsten

Het onderzoek maakt daarmee nog eens duidelijk hoe lang bepaalde chemische stoffen in het ecosysteem blijven zitten. Hoewel dat principe bekend is, noemt CLM de uitkomsten 'zorgelijk'. Omdat de concentraties schadelijke stoffen doorgaans relatief laag waren, vallen volgens de onderzoekers geen acute vergiftigingseffecten te verwachten. Bepaalde chronische effecten voor de mussen op lange termijn zijn "niet uit te sluiten", maar daarover geeft de studie geen duidelijkheid.

In sommige Afrikaanse landen wordt DDT nog gebruikt, bijvoorbeeld om malariamuggen in huizen te verdelgen. Het werd eerder dit jaar ook gevonden in enkele dode grutto's.

Eerder onderzoek

Eerder onderzoek in het gebied rond Oostermeer, waar de studie werd uitgevoerd, duidde er al op dat relatief veel musseneieren niet uitkwamen. Daarop werd besloten tot nader onderzoek. Of de chemische stoffen de oorzaak zijn van het niet uitkomen van eieren is echter niet vast komen te staan.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar