Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verbod visserij bij de Houtribdijk

  •  
01-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eendje.jpg
Na een bezwaarschrift van Vogelbescherming Nederland  verbood de provincie Flevoland twee maanden geleden het vissen met staande netten bij de Houtribdijk in het Markermeer.
Netten
Tussen 1 november en 1 maart mocht er niet meer met staande netten gevist worden. Veel vogels die naar vissen duiken, raken namelijk verstrikt in dit soort netten en verdrinken. Dat is normaal gesproken al niet wenselijk, maar al helemaal niet in de zone langs de Houtribdijk. Dit is namelijk een zeer belangrijk overwinteringgebied voor onder meer fuut, grote zaagbek, nonnetje, tafeleend, kuifeend en topper. Vogels waarmee het in dit Natura 2000-gebied niet goed gaat.
Bezwaar vissers
De beroepsvissers stapten echter naar de rechter met het verzoek om het visverbod op te heffen. Vandaag,  31 oktober 2012,  heeft de Raad van State dat verzoek afgewezen. Er is door de vissers geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze visserij bij de Houtribdijk en de rechter oordeelt dat daarom significante schade voor vogels niet kan worden uitgesloten. De Natuurbeschermingswet staat deze visserij dan niet toe en de rechter vindt het verbod van de provincie Flevoland daarom terecht.
bron: Vogelbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.