Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verbod op zwanendriften vanaf volgende zomer

3 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3381ff79b0.jpg

© Fotograaf: vrvogel1942

Zwanendriften wordt verboden vanaf 1 juli volgend jaar. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Dijksma had al eerder aangekondigd dat ze met een verbod wou komen. “Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd”, aldus Dijksma.
Jongen verkocht
Zwanendrifters vangen de grote zwemvogels, waarbij een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, leewieken heet dat. De zwanen kunnen daardoor niet meer vliegen. De geleewiekte knobbelzwanen worden gehouden in de vrije natuur en de jongen worden verkocht.
Te laat
Het verbod op zwanendriften komt volgens dierenarts Saskia van Rooy te laat. “In mei komen de eieren van de zwanen uit. Met een verbod dat ingaat op 1 juli, krijgen zwanendrifters nog ruim de tijd om de jonge zwanen te vangen en te verkopen”, zegt ze. Van Rooy strijdt al een hele tijd tegen de praktijken van zwanendrifters, door ze te filmen. Daarbij werd ze zelf ook belaagd. De beelden leidden tot ophef.
Vanaf 2018 wordt ook het leewieken verboden. Dat mag nu uitsluitend gedaan worden door dierenartsen.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar