Vroege Vogels

Verbod op vergassen sommige ganzen

  •    •  
03-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ganzen_01.jpg
Canadese ganzen, grauwe ganzen en brandganzen mogen niet met koolzuurgas worden bestreden. Dat besloot de bestuursrechter in Utrecht woensdag in een rechtszaak die Faunabescherming had aangespannen.
Gedeputeerde Staten van Utrecht besloten begin mei toe te staan dat de ganzen, die een plaag vormen, in vangkooien worden gevangen en daarna met koolzuurgas worden gedood. Volgens Faunabescherming zorgt koolzuurgas echter voor een langzame en pijnlijke verstikkingsdood bij de dieren.
Ganzen zorgen volgens Gedeputeerde Staten voor veel overlast, vooral bij boeren. Inmiddels gaat het om zulke grote groepen dat afschieten niet afdoende is, aldus de provincie. Daarom verleende de provincie via een ontheffing toestemming voor het vangen van de vogels met vangkooien, waarna ze met gas worden gedood. Dat zou niet pijnlijk zijn voor de vogels, omdat zij eerst met een lichter gas worden verdoofd.
Maar volgens Faunabescherming zorgt de vergassing wel degelijk voor onnodig lijden bij de dieren. De stichting wees bovendien op Europese regelgeving, waarin is vastgelegd dat alleen in de wet kan worden bepaald wat geschikte middelen zijn om vogels te doden.
De rechter bleek het met de stichting eens dat die regel het vergassen van bovengenoemde ganzensoorten verbiedt. Nijlganzen en zogenoemde 'soepganzen' - verwilderde gedomesticeerde ganzen - vallen niet onder die 'vogelrichtlijn'. Daarom mogen die wel worden vergast, concludeerde de rechter.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.