Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verbod op veevervoer bij extreme hitte

2 jul 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Veevervoertruck

© Bron: Eyes on Animals

Veetransporten zijn vanaf donderdag in ons land verboden bij buitentemperaturen vanaf 35 graden Celsius. Dat was al een vrijwillige afspraak met de sector, maar volgens minister Carola Schouten (Landbouw) wordt die overeenkomst niet door iedereen nagekomen.

Sterfte bij hitte

Ze kondigde vorig jaar september al aan een verbod te willen op diertransporten bij extreme hitte. Vorige zomer zijn door de hoge temperaturen veel dieren gestorven of hebben geleden tijdens transporten. Dat is niet acceptabel, schrijft Schouten aan de Kamer. En de verwachting is dat er in de toekomst vaker extreem warme periodes zullen zijn.

Ook is besloten dat transporten die langer dan acht uren duren en waarbij het onderweg 30 graden of warmer kan worden, geen vergunning meer krijgen van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze instantie gaat bovendien de controle op diertransporten opvoeren bij een weersvoorspelling vanaf 27 graden.

Nieuwe afspraken

Vervoer van dieren onder warme weersomstandigheden kan leiden tot hittestress. Met het bedrijfsleven is eerder afgesproken dat bij hoge temperaturen minder dieren per wagen worden vervoerd en dat extra aandacht moet worden besteed aan de koeling van de dieren. Met slachterijen zijn eveneens afspraken gemaakt. Die mogen eerder beginnen met slachten als het buiten 33 graden of warmer is.

Vorig jaar waren er ook meerdere incidenten in stallen tijdens de hitteperiode. Uit een evaluatie is "geen rode draad van oorzaken te halen", aldus de minister. Er komt onder meer een website waar veehouders kunnen zien welke gevolgen actuele weersomstandigheden hebben voor hun dieren en welke maatregelen zij dan het beste kunnen nemen voor hun dieren.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar