Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verbod op schieten ganzen in natuurgebieden

2 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gans_TheoTerwiel.jpg

© Fotograaf: TheoTerwiel

Ganzen mogen vanaf woensdag niet langer in en rond Overijsselse Natura-2000-gebieden worden afgeschoten. Dat bepaalde de Raad van State.
Verstoren
De dieren worden afgeschoten om landbouwgewassen te beschermen. De Vogelbescherming stapte naar de Raad van State omdat de Natuurbeschermingswet wordt overtreden. Het afschieten in en rond beschermde natuurgebieden verstoort het leven van vogels daar, meende de organisatie.
De Raad van State heeft de klacht gegrond verklaard. Zo heeft het afschieten negatieve effecten op in deze gebieden levende zwanen, watersnippen en kraanvogels.
Ongelijk
Op grond van het Overijsselse besluit zijn in deze provincie duizenden ganzen afgeschoten. De provincie Overijssel zei altijd dat een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet niet nodig was. De Raad van State geeft de provincie hierin ongelijk. Het is nu aan Overijssel hoe ze met dit vonnis omgaat, meldde een woordvoerder van de Raad van State. De provincie kan het afschieten meteen stilleggen of toch overgaan tot het schieten met gebruik van de vereiste vergunning.
Populatie
Volgens Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben boeren in de provincie veel last van het groeiende aantal ganzen. In 2005 waren het er circa 14.400, in 2013 ongeveer 25.000. De provincie wil de populatie terugbrengen tot het aantal van 2005.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar