Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Verbod op levend koken krabben en kreeft'

  •  
06-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
kreeft_lightseeker.jpg

© Fotograaf: lightseeker

Stichting Vissenbescherming roept staatssecretaris Van Dam op om te laten onderzoeken hoe kreeften en krabben binnen een seconde verdoofd kunnen worden voor ze gedood worden. In een brief aan de staatssecretaris vraagt de stichting Van Dam om hier werk van te maken.
Onderzoeken hoe verdoven
De Vissenbescherming heeft in een brief staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken verzocht alsnog actief te laten onderzoeken hoe kreeften en krabben binnen 1 seconde kunnen worden verdoofd voordat ze in kokend water worden gedaan. Zijn voorgangster, staatssecretaris Dijksma, weigerde dit te onderzoeken met het argument dat het nog niet zeker is of kreeften en krabben pijn kunnen ervaren. Dit is op grond van wetenschappelijk onderzoek echter een onhoudbare bewering volgens de Vissenbescherming, die zich hiervoor baseert op de huidige stand van het onderzoek.
Uitleg
In de brief aan Van Dam legt de Vissenbescherming uit waarom kreeften en krabben niet levend gekookt zouden moeten worden. Ook weerlegt zij het argument dat het nog niet zeker is of kreeften en krabben pijn kunnen ervaren en wijst zij de staatssecretaris er op dat zijn voorgangster foute informatie heeft gebruikt. De Vissenbescherming verzoekt de staatssecretaris dan ook om de kwestie opnieuw te bekijken en te streven naar beëindiging van de huidige wrede dodingsmethoden.
Bron: Stichting Vissenbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.