Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verbod op doden huisdieren

  •  
18-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
logoSV.jpg
De Koningin Sophia Vereeniging tot bescherming van dieren wil dat het doden van huisdieren door particulieren strafbaar wordt. Mishandelen van dieren is verboden, maar mensen die niet meer voor hun kat, konijn of cavia willen zorgen, mogen het dier zelf doden. Ook fokkers kunnen ongewenste dieren zelf doden. Voorwaarde is wel dat het pijnloos gebeurt.
In een brief aan het ministerie van Landbouw pleit de dierenbescherming ervoor dit ,,gat in de wet'' te dichten in de nieuwe Wet dieren die nog in de maak is. Hoe vaak huisdieren door hun fokker of baasje worden doodgemaakt, weet directeur Helma van de Vondevoort niet. ,,Maar op internetfora wordt druk gespeculeerd over de wijze waarop dieren zo effectief en snel mogelijk kunnen worden gedood'', zegt zij. Daaruit concludeert zij dat het gebeurt.
Sommige fokkers maken dieren die niet aan het ideaal voldoen omdat zij bij voorbeeld de verkeerde kleur vacht hebben, zelf af, stelt de dierenbescherming. Dierenartsen zijn daar niet vaak toe bereid omdat er verder niets aan de dieren mankeert. Bovendien kost een dierenarts geld en dat is ook voor particulieren een reden ervoor te kiezen hun zieke of niet meer gewenste dier zelf dood te maken.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.