Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verbod op diergeteste cosmetica

  •  
11-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
muis_02.jpg
Op 11 maart 2009 voert Europa een test- en handelsverbod in op diergeteste cosmetica. 'Reden voor een feestje', aldus de vereniging Proefdiervrij. Sinds 1997 worden in Nederland geen proefdieren meer opgeofferd voor cosmetica, maar buiten Nederland wel. En de Nederlandse winkelschappen zijn gevuld met geïmporteerde cosmetica. Maar vandaag is een belangrijke stap gezet naar proefdiervrije cosmetica.
Cosmetica proefdiervrij
Door de invoering van het Europese test- en handelsverbod zullen proefdiervrije technieken ingezet worden voor het testen van cosmetica-ingrediënten. Voorheen werden nieuwe ingrediënten voor cosmetica getest op konijnen, cavia’s, muizen en ratten. Met het handelsverbod wordt tevens voorkomen dat cosmetica die elders op de wereld wordt getest op dieren, de Europese Unie binnenkomt. Een groot succes voor Proefdiervrij. Vereniging Proefdiervrij is erg verheugd over de invoering van dit handelsverbod. ‘We zijn erg trots op het behaalde succes en vinden het tijd voor een feestje’ aldus Marja Zuidgeest, algemeen directeur Proefdiervrij. Voor deze dag zendt Proefdiervrij van 8 tot en met 11 maart een Tv-spot uit. Hierin vieren de proefdieren, in de vorm van een muizenpolonaise, deze mijlpaal.
Europees test- en handelsverbod
Voor het testen van nieuwe ingrediënten voor cosmetica zijn dertien veiligheidstesten verplicht, die voorheen op dieren werden uitgevoerd. Voor tien van die testen mogen vanaf 11 maart geen proefdieren meer gebruikt worden. De overige drie testen zijn moeilijker te vervangen, hiervoor moeten in 2013 proefdiervrije technieken beschikbaar zijn. In 2013 wordt dus een volledig Europees test- en handelsverbod voor diergeteste cosmetica van kracht.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.