Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verbod op bijengif

  •  
27-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
bij

© honingbij, fotograaf: jvbeilen

Europa stemde vrijdag voor een verbod op drie verschillende soorten bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Het gaat om systemische insecticiden, die al langer onder vuur liggen. De zogeheten neonicotinoïden: imidacloprid, thiamethoxam en clothianidine. Het Nederlandse kabinet liet al eerder deze week weten voor inperking te zijn van deze stoffen en daarmee het advies te volgen van de Europese Commissie. Wat zijn de gevolgen van dit verbod? In Vroege Vogels een gesprek.

Afname (wilde) bijen

Deze bestrijdingsmiddelen, doorgaans gebruikt als zaadcoating, zijn de afgelopen jaren in verschillende studies in verband gebracht met de afname van de (wilde) bij. Al zijn er volgens veel bijenwetenschappers meer oorzaken voor die achteruitgang. Zoals de verschraling van de natuur, bebouwing en de intensieve landbouw. Verder geldt de varroamijt bij honingbijen als een belangrijke factor.

Maïs en koolzaad

De afgelopen jaren is meermaals gesproken over een mogelijk verbod op neonicotinoïden in Europa. Zo’n tien landen, waaronder Engeland en Frankrijk zijn voor een totaalverbod. Nederland tot nu toe niet. Al speelde de vorige staatssecretaris van natuur en landbouw, Martijn van Dam wel met dat idee. Als er een totaalverbod komt op deze bestrijdingsmiddelen wordt vooral de Nederlandse teelt van koolzaad en mais geraakt.
Neonicotinoïden zijn insecticiden die werken op het centrale zenuwstelsel van insecten. Insecten sterven doordat ze stoppen met eten of verlamd raken wat uitdroging en verhongering als gevolg heeft. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor