Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verbod insecticide chloorpyrifos in EU-landen

6 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Taktor gif bestrijdingsmiddelen

© Pixabay

Het insecticide chloorpyrifos wordt verboden in Europa, omdat het middel gezondheidsrisico's voor de mens met zich meebrengt. De EU-landen hebben ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de vergunning die in januari afloopt niet te verlengen.

"Eindelijk. Goed nieuws voor de gezondheid van de 500 miljoen Europese burgers dat dit gevaarlijke middel van onze borden verdwijnt", reageert de Franse Europarlementariër Éric Andrieu. Landbouwminister Carola Schouten meldde deze week dat Nederland met het verbod zou instemmen.

Bestrijdingsmiddel chloorpyrifos

Het bestrijdingsmiddel wordt gebruikt tegen rupsen en larven bij de teelt van koolsoorten, asperge en prei, maar ook bij sierplanten en in boomkwekerijen. In Nederland wordt het alleen gebruikt voor het 'coaten' van zaad bestemd voor de export.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waarschuwde afgelopen zomer dat chloorpyrifos mogelijk schade aanricht aan genen en voor neurologische schade bij kinderen zorgt. Het door Dow Chemical Company ontwikkelde middel is in een aantal EU-landen al verboden. Er rust geen octrooi meer op.

Bron: ANP