Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Verbod chemische onkruidbestrijding

  •  
11-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Meertje_jorieypma.jpg

© Fotograaf: jorienypma

Staatssecretaris Mansveld (IenM) heeft aan de Tweede Kamer het besluit kenbaar gemaakt om per 2016 het professioneel gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen op verharde terreinen te verbieden. Chemievrij onkruidbeheer moet ertoe leiden dat de waterkwaliteit verbetert en het grote publiek niet langer wordt blootgesteld aan gewasbeschermingsmiddelen. Per 2017 volgt een verbod voor overig groen.

Motie

Met dit besluit komt Mansveld tegemoet aan de motie uit 2011 waarin een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer het Kabinet opriep niet-commercieel gebruik van glyfosaat wettelijk te verbieden.

Slechtste kwaliteit

Uit het CBS rapport 'Green Growth in the Netherlands' blijkt dat het Nederlandse oppervlaktewater de slechtste kwaliteit heeft van heel Europa. De afgelopen vijf jaar heeft glyfosaat bijna 100 keer de norm overschreden in oppervlaktewater gebruikt voor drinkwaterproductie. Ook worden bestrijdingsmiddelen boven de drinkwaternorm aangetroffen in het grondwater. De normoverschrijdingen van glyfosaat worden grotendeels veroorzaakt door chemische onkruidbestrijding buiten de landbouw.

Criteria

Helaas blijven de zogenaamde 'laag risicomiddelen' uitgezonderd van het verbod. Het is echter nog niet duidelijk wat de criteria voor deze middelen zijn. De uitwerking van de criteria vindt momenteel in Brussel plaats.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.