NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Verbijstering over afschaffen milieuzones

18 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
file_26.jpg
In de Tweede Kamer is donderdagavond 17 december een motie aangenomen dat gemeenten geen milieuzones voor personenauto's in mogen stellen. Milieudefensie vindt het onvoorstelbaar dat het Rijk gemeenten de mogelijkheid ontneemt om de luchtkwaliteit te verbeteren en de gezondheid van hun inwoners te beschermen. 
Milieuzone in Rotterdam
Rotterdam houdt echter vast aan het plan vanaf 1 januari oude bestel- en personenauto’s uit de binnenstad te weren. De instelling van de milieuzone in die stad staat niet ter discussie ondanks het besluit van de Tweede Kamer. De Rotterdamse verkeerswethouder Pex Langenberg liet dat vrijdag weten.
In Rotterdam geldt al sinds 2007 een milieuzone voor vrachtverkeer.,,Wat ons betreft gaan we door met de invoering van de milieuzone op 1 januari. Iedere Rotterdammer heeft recht op gezondere lucht’’, aldus Langenberg . ,,Wij hebben als lokale overheid zelf de verantwoordelijkheid hierover. In Rotterdam is een meerderheid voor de milieuzone.’’
In Utrecht mogen al dit hele jaar oude dieselauto’s (van voor 1 januari 2001) niet meer de binnenstad in. 
Reactie van minister
Milieuzones zijn een zaak van gemeenten. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vrijdag. Gemeenten gaan over de aanpak van luchtvervuiling. ,,Die mogen zelf bepalen op welke manier ze dat doen.'' Volgens Schultz stelt de motie alleen dat er niet een landelijk bord voor mag komen.
Betere luchtkwaliteit
Milieuzones zorgen ervoor dat zeer vervuilende auto's niet meer de stad in mogen. Onder andere in Duitsland heeft dit gezorgd voor veel betere luchtkwaliteit in steden. Luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor duizenden chronisch zieken en vroegtijdige sterfgevallen.
Zeer zorgwekkend
"Het Rijk doet nauwelijks iets om de luchtkwaliteit in het land te verbeteren. Nu wordt zelfs de gemeenten de mogelijkheid ontnomen om voor gezonde lucht te zorgen. Dit is zeer zorgwekkend", aldus Anne Knol, campagneleider verkeer van Milieudefensie. "De overheid wordt op deze manier ook een volslagen onbetrouwbaar. Wat moeten mensen die net een nieuwe schone auto hebben gekocht hiervan denken?" De VVD motie werd onder andere gesteund door de SP, een partij die zich juist in Utrecht en Rotterdam gecommitteerd heeft aan de milieuzone.
Wat vind jij van de milieuzone? Geef je mening hiernaast.
Bron: ANP en Milieudefensie

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.