Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

‘Verbied de import van bespoten gojibessen’

6 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
gojibessen
In tegenstelling tot hun gezonde imago van ‘superfood’, blijkt dat gojibessen veelvuldig onwettig hoge concentraties bestrijdingsmiddelen bevatten die voor gezondheidsrisico’s zorgen. Dit blijkt uit de monitorings- en handhavingsgegevens van de NVWA uit 2017, die foodwatch via een beroep op de Wet openbaarheid bestuur heeft opgevraagd. Vorig jaar waarschuwde foodwatch al voor het ernstig vervuilde ‘superfruit’.

Illegale en risicovolle pesticiden

Gemiddeld werden er ruim 10 verschillende pesticiden per monster van gojibessen aangetroffen, met een uitschieter van maar liefst 23 verschillende pesticiden. 8 van de 44 aangetroffen bestrijdingsmiddelen zijn in Europa verboden vanwege mogelijke risico’s voor de gezondheid, maar deze worden in landen als China nog volop gebruikt. Import van bessen die met deze pesticiden zijn behandeld is gewoon toegestaan. Wel bestaan er maximale wettelijke limieten aan resten op de bessen, die dus veelvuldig worden overschreden.

Importstop op gojibessen

Voedselwaakhond foodwatch roept op tot een importstop van met bestrijdingsmiddelen bespoten gojibessen “zeker uit landen als China”. Ze kunnen nog steeds erg vervuild en daardoor gevaarlijk zijn, aldus de organisatie. “Het is hoog tijd voor een importstop. De veiligheid van ons voedsel moet prioriteit hebben. Dat betekent ook dat de inspectiedienst consumenten direct moet informeren over dit soort risicovolle producten. Bovendien moet de NVWA wetsovertreders ‘namen and shamen’ door hun namen bekend te maken”, vindt foodwatch.
Bron: Foodwatch

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.