Vroege Vogels

Verbetering varkensvlees in de supermarkt

  •  
30-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_270216.jpg

© varken

Natuur en Milieu en Dierenbescherming presenteren voorstel
 
Hogere eisen aan het varkensvlees in de supermarkt wat betreft dierenwelzijn en milieu. Dat zou voor de miljoenen varkens in de intensieve veehouderij een wat beter leven betekenen, en voor de natuur minder verzuring en vermesting. Dierenbescherming en Stichting Natuur en Milieu presenteren vandaag een voorstel. Als de supermarkten en de slachterijen meewerken, kan het ‘betere’ varkensvlees het volgend jaar op de schappen liggen. Consumenten willen ervoor betalen. Er komt geen apart keurmerk. Biologisch varkensvlees blijft uiteraard de beste keuze. 
 
De wettelijke eisen aan de gangbare varkenshouderij laten nog veel te wensen over wat betreft  milieu en dierenwelzijn - de afgelopen jaren zijn wel lichte aanscherpingen doorgevoerd. Biologische varkens hebben een veel beter leven. Hun aantallen zijn in verhouding echter nog klein: in 2003 60.000 geslachte varkens op een totaal van 18,5 miljoen geslachte varkens. Verbetering van de gangbare varkenshouderij zet dus zeker zoden aan de dijk. Beter varkensvlees betekent varkensstallen die minder ammoniak uitstoten en veevoer met minder milieuschadelijke stoffen, en meer ruimte per varken en stro ter afleiding, tegen de verveling. In supermarkten in Engeland en Zwitserland is ‘beter’ vlees al een groot succes.
Het Milieukeur voor varkensvlees voldoet al aan een aantal eisen uit het voorstel.
Het voorstel van de organisaties, getiteld ‘Verbeterd varkensvlees’, wordt gesteund door de vakgroep LTO-varkenshouderij. Varkenshouders zullen het betere vlees graag leveren als de slachterijen en de supermarkten erom vragen en er een kleine meerprijs voor betalen. Ook de consument is positief. Uit een enquête door B&N Panel Wizard blijkt dat ongeveer zestig procent van de consumenten beter varkensvlees wil en bereid is er ook wat meer voor te betalen.
Het voorstel ‘Verbeterd varkensvlees’ - zie document1 en document2  - en de resultaten van het consumentenonderzoek staan op www.natuurenmilieu.nl .

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.