Veranderde muggen tegen verspreiding dengue
• 24-02-2010
• leestijd 1 minuten
Wetenschappers werken aan een genetisch gemanipuleerde muggensoort om de verspreiding van knokkelkoorts tegen te gaan. Er bestaat momenteel geen medicijn of vaccin tegen het potentieel dodelijke dengue-virus, dat wordt overgedragen door vrouwtjesmuggen. Zo'n honderd miljoen mensen worden jaarlijks door het virus getroffen, berichtte de Britse omroep BBC dinsdag.
Onderzoekers hopen dat hun genetisch veranderde mannetjes na vrijlating gaan paren met hun vrouwelijke soortgenoten. De vrouwelijke nazaten dragen een gen over dat de groei van de vleugels beperkt, waardoor ze niet kunnen vliegen. De mannelijke nazaten worden niet getroffen.
Volgens de wetenschappers biedt deze oplossing een veilig en efficiënt alternatief voor schadelijke insecticiden. Ze gaan er vanuit dat de gemanipuleerde steekmuggen na vrijlating de muggenpopulatie binnen zes tot negen maanden aanzienlijk kunnen verkleinen.
Dengue kan goed worden bestreden op deze manier, omdat het slechts door een paar muggensoorten wordt verspreid. Dat verklaarde onderzoeker Hilary Ranson van de Liverpool School van Hygiëne en Tropische Medicijnen. Volgens haar is malaria moeilijker te verslaan omdat meer muggensoorten drager zijn van de ziekte.
Dengue kan koorts, hoofdpijn, braken, huiduitslag, diarree en bloedingen veroorzaken en is in sommige gevallen dodelijk.
Bron: ANP