Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vennen vol libellen

  •  
03-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
libel kampina
Dankzij de Beerze en de aanwezigheid van allerlei vennen, is de Kampina een uitgelezen libellengebied. Met het warme weer neemt de kans op zuidelijke libellensoorten toe. Deze trekken vanuit het Middellandse zeegebied steeds verder onze kant op.

Libellenlarven in het water

Rondom het water van de vennen van de Kampina leven bijzondere libellensoorten. De libellen zetten hun eitjes af in het water, op de waterbodem of op modder op de oever. De libellenlarven hebben water nodig om te overleven. Als de larven uit het ei komen, verplaatsen de larven die zich nog niet in het water bevinden meteen naar het ven. De larven zijn echte jagers en eten allerlei waterdiertjes die kleiner zijn dan zijzelf.

Droogte en libellen

De droogte is niet erg voor libellen, want die hebben maar een piepklein plasje nodig om eitjes af te zetten. Het mag natuurlijk niet helemáál droog vallen want dan zullen de libellenlarven sterven. Alhoewel er dan wel weer leuke pioniersoorten zullen opduiken op de uitgedroogde plas.

Meer over:

libel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.