Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Veluwezoom wil per direct maatregelen tegen verstoring natuur

  •  
19-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
622 keer bekeken
  •  
Vekuwezoom

© Assen

De provincie Gelderland en andere natuurbeheerders moeten per direct gaan handhaven in de natuur van de Veluwezoom. De provincie moet daarvoor extra geld uit het coronanoodfonds halen. Door de coronacrisis loopt de verstoring van de natuur steeds verder uit de hand, vinden vier natuur- en landgoedverenigingen die daarover een brief hebben gestuurd naar de provincie, gemeenten en natuurbeheerders.

De zuidelijke Veluwezoom strekt zich uit van Wageningen in het westen naar Dieren in het oosten en wordt ook wel Gelders Arcadië genoemd. Het is een deels historisch natuurgebied en heeft een beschermde status vanwege de zeer grote rijkdom aan bijzondere planten en dieren. De provincie is verantwoordelijk voor het "in goede stand houden" van habitats en soorten in een beschermd natuurgebied.

Drukker

Sinds het begin van de coronacrisis is het veel drukker geworden in de natuur. "Honden lopen los, mountainbikers rijden ver buiten hun parcours, wandelaars in de rustgebieden van wild, reptielen worden platgereden en bodemerosie, zelfs bij archeologische structuren", sommen de verenigingen op. Ze ergeren zich dat terreinbeheerders wel waarschuwen, maar nauwelijks optreden.

De briefschrijvers willen dat de provincie ingrijpt. Ook moet er geen vergunning meer worden afgegeven voor de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen bij de bossen. En kwetsbare natuurgebieden moeten helemaal worden gesloten voor mountainbikers.

Bron: ANP

Meer over:

natuur, veluwezoom

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar