Vroege Vogels

'Veluwe hangt als los zand aan elkaar'

  •  
03-03-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_180111.jpg
De regio Veluwe hangt als los zand aan elkaar. Inwoners, bedrijfsleven en toeristen herkennen het gebied niet als een eenheid. Toeristische informatie is moeilijk te vinden en verouderd en het gebied is de toppositie als binnenlandse vakantiebestemming kwijtgeraakt.
Dat is vrijdagmorgen in Arnhem vastgesteld bij de ondertekening van een overeenkomst om het imago van de Veluwe op te poetsen. De provincie Gelderland heeft daar 3,1 miljoen euro voor uitgetrokken. Het Veluws Bureau voor Toerisme (VBT) gaat het project leiden. Het VBT hoopt onder meer een omroep te kunnen verleiden om een avontuurlijke televisieserie te maken, die zich op de Veluwe afspeelt.
Het toekomstige nationaal landschap de Veluwe bestaat uit de IJsselvallei, de Gelderse Vallei en de Noord-West-Veluwe. Maar de gemiddelde toerist denkt alleen aan Nationaal Park De Hoge Veluwe en directe omgeving als het over de Veluwe gaat, zo stellen de onderzoekers die een plan voor de imagoverbetering van het natuurgebied hebben gemaakt.
In 2000 is met steun van de provincie al het Bureau Veluweranger opgericht om het bos- en heidegebied eigen ambassadeurs te bezorgen. Maar het resultaat valt tegen, zo is nu vastgesteld, terwijl de rangers in andere Europese natuurparken wel goed werken. Een oorzaak is volgens de onderzoekers dat er op de Veluwe veel te veel toeristisch-recreatieve organisaties zijn, die allemaal zelfstandig werken. Elke eenheid of Veluwse uitstraling ontbreekt.
Het VBT wil binnenkort naast een tv-serie ook typisch Veluwse producten op de markt gaan brengen. Gedacht wordt aan tuinbanken van Veluws hout en sprengenbier van Veluws water. De grote Veluweborden langs de snelwegen A12 en A50 verdwijnen. In plaats daarvan moet elk dorp aan de randen van het gebied zorgen voor een ,,herkenbare Veluweuitstraling.'' Daarvoor wordt een nieuw logo ontworpen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.