Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vele ‘Ikea-lampenkapjes’ op het strand_25_09_2015

25 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ikea_lampenkapje.jpg

© Aequorea forskalea - Foto Fitis, Sytske Dijksen

Een maand lang kregen aangespoelde kompaskwallen en zeepaddenstoelen gezelschap van een veel zeldzamer, ver familielid: lampenkapjes. Vanaf half augustus begonnen ze aan te spoelen en de weken erna lag het strand er soms vol mee. En toen bleek ook nog dat het om een andere soort ging dan iedereen dacht. In plaats van het gewone lampenkapje, Aequorea vitrina bleek het om Aequorea forskalea te gaan. Deze lampenkapjes hebben veel minder tentakels en komen in onze streken nog minder voor.
Poliepkwal
Lampenkapjes zijn geen echte schijfkwallen, maar het kwallenstadium van een poliep. Ze kunnen zo’n 17 centimeter doorsnee worden en zijn doorzichtig als glas. Hun vorm lijkt op een ouderwetse lampenkap met franje, vandaar de naam. Langs de randen lopen verticale strepen die tot halverwege de hoed komen. Aan de onderzijde hebben lampenkapjes een tentakelkrans.
Invasie
Intussen bleven de dieren aanspoelen langs de stranden van Nederland en België. Op 18 september lagen nog 124 exemplaren op het strand van zuidelijk Texel. Ikea-lampenkapje Omdat deze diersoort weinig in ons land wordt gevonden, is er nog geen Nederlandse naam voor Aequorea forskalea. Peter Forsskål, de bioloog naar wie de wetenschappelijke naam verwijst, was een Zweed, een leerling van Linnaeus. Hans heeft het dier dus voorlopig ‘Ikea-lampenkapje’ genoemd.
Raadsel
Hoe het komt dat plotseling zoveel exemplaren van een ongewone soort aanspoelt is nog een raadsel en Ecomare gaat het verder uitzoeken.
Bron: EcomareEcomare

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar