Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vele ‘Ikea-lampenkapjes’ op het strand_25_09_2015

  •  
25-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ikea_lampenkapje.jpg

© Aequorea forskalea - Foto Fitis, Sytske Dijksen

Een maand lang kregen aangespoelde kompaskwallen en zeepaddenstoelen gezelschap van een veel zeldzamer, ver familielid: lampenkapjes. Vanaf half augustus begonnen ze aan te spoelen en de weken erna lag het strand er soms vol mee. En toen bleek ook nog dat het om een andere soort ging dan iedereen dacht. In plaats van het gewone lampenkapje, Aequorea vitrina bleek het om Aequorea forskalea te gaan. Deze lampenkapjes hebben veel minder tentakels en komen in onze streken nog minder voor.
Poliepkwal
Lampenkapjes zijn geen echte schijfkwallen, maar het kwallenstadium van een poliep. Ze kunnen zo’n 17 centimeter doorsnee worden en zijn doorzichtig als glas. Hun vorm lijkt op een ouderwetse lampenkap met franje, vandaar de naam. Langs de randen lopen verticale strepen die tot halverwege de hoed komen. Aan de onderzijde hebben lampenkapjes een tentakelkrans.
Invasie
Intussen bleven de dieren aanspoelen langs de stranden van Nederland en België. Op 18 september lagen nog 124 exemplaren op het strand van zuidelijk Texel. Ikea-lampenkapje Omdat deze diersoort weinig in ons land wordt gevonden, is er nog geen Nederlandse naam voor Aequorea forskalea. Peter Forsskål, de bioloog naar wie de wetenschappelijke naam verwijst, was een Zweed, een leerling van Linnaeus. Hans heeft het dier dus voorlopig ‘Ikea-lampenkapje’ genoemd.
Raadsel
Hoe het komt dat plotseling zoveel exemplaren van een ongewone soort aanspoelt is nog een raadsel en Ecomare gaat het verder uitzoeken.
Bron: EcomareEcomare
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.