Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veldparelmoervlinder breidt uit

  •  
28-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vlinder_04.jpg
De veldparelmoervlinder is een ernstig bedreigde dagvlinder die alleen nog in Zuid-Limburg voorkomt. De soort is in samenwerking met Stichting Het Limburgs Landschap in 2007 opnieuw op de Bemelerberg uitgezet. De populatie neemt spectaculair toe.
De veldparelmoervlinder is rond 2000 een aantal jaren niet in Nederland gezien. Het verdwijnen van onbemeste, schrale graslanden zorgde ervoor dat het met deze mooie vlinder in Nederland gedaan leek. In 2004 kwam daar een kentering in. Tegelijk met het uitbrengen van een Uitvoeringsplan voor herstel werd de veldparelmoervlinder weer op de Sint Pietersberg aangetroffen. De herkolonisatie komt daar nog aarzelend op gang.
Een tweede mogelijkheid deed zich voor in het kader van herstel van kalkgraslanden op de Bemelerberg. Daar werden bij wijze van experiment in 2007 rupsen uitgezet vanuit naburig België. Tellingen langs de vlinderroute hebben laten zien dat de populatie het sindsdien heel goed heeft gedaan: de aantallen liepen in 2010 in de honderden vlinders!
Bron: Natuurbericht
http://www.natuurbericht.nl/?id=5832
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.