Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Veldgids Europese zoogdieren

  •  
05-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
veldgids_zoogdieren_01.jpg
Van egel tot wisent, van Siciliaanse spitsmuis tot het in het oosten van Engeland voorkomende Chinees waterhert. Ze staan er allemaal in. Dat is het aardige: de gids is nadrukkelijk bedoeld om niet thuis in de kast te laten staan, maar vooral ook om mee te nemen op vakantie, mits die binnen Europa gehouden wordt natuurlijk.
De gids kenmerkt zich door de prachtige illustraties van Peter Twisk. Soms zou je willen dat de tekeningen wat groter waren afgebeeld in het boek, maar ik snap de overweging van de uitgever: de ruimte is natuurlijk beperkt, wil je de veldgids in de binnenzak kunnen meenemen. Verder is per soort te lezen hoe je die kan herkennen, wat z’n habitat is, z’n leefwijze, wat voor geluiden hij maakt en hoe je de soort het beste kunt waarnemen. Daar waar het gaat om het enigszins gemakkelijk vinden van sporen, zijn illustraties te zien van loopsporen, vraatsporen en uitwerpselen getekend. En omdat je bij het pluizen van braakballen nog wel eens muizenschedeltjes kunt tegenkomen, moet je aan de hand van de veldgids gemakkelijk de soort kunnen determineren.
De makers van de Veldgids Europese zoogdieren zijn niet over één nacht ijs gegaan: Peter Twisk, Annemarie van Diepenbeek en Jan Piet Bekker hebben in totaal zeven jaar gedaan over het samenstellen van het boek. De gegevens zijn niet alleen verzameld met literatuuronderzoek, maar vooral door zelf erop uit te trekken naar alle uithoeken van de Europese Unie. Die wetenschap maakt de Veldgids niet tot zomaar een zoogdierengidsje, maar een uitgebreide, goed gedocumenteerde gids waar zowel de zoogdierenleek als de ietwat gevorderde waarnemer z’n voordeel mee kan doen.
Henny Radstaak
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.