Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vegetarische schoolmaaltijd tart Franse ministers

22 feb 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
313 keer bekeken
Vega_hamburger-pixabay

Vegaburger

© Pixabay

Plannen om in scholen in Lyon alleen nog maar maaltijden zonder vlees voor te schotelen zorgen voor verhitte debatten tussen Franse politici. Volgens burgemeester Gregory Doucet (Groenen) is ervoor gekozen om gezondheidsredenen, maar het voornemen is bij enkele ministers in het verkeerde keelgat geschoten.

"Laten we ermee ophouden ideologie op de borden van onze kinderen te scheppen", twitterde landbouwminister Julien Denormandie. Kinderen moeten voedsel krijgen dat ze nodig hebben om te groeien, en daar hoort vlees volgens hem bij.

Belediging

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin ziet er ook geen brood in. Hij serveerde de plannen op Twitter af als "schandalige ideologie". Darmanin vindt het "moralistische en elitaire" beleid van de Groenen een "onaanvaardbare belediging" voor boeren en slagers. De kwestie ligt nu op het bordje van het regiobestuur, in opdracht van de landbouwminister.

De stad Lyon, met meer dan een half miljoen inwoners, kwam met de (tijdelijke) plannen op de proppen vanwege de coronapandemie. De maaltijden bevatten overigens wel vis en eieren. Onderwijswethouder Stéphanie Leger stelt dat een vleesloze maaltijd de beste optie is om geen kinderen uit te sluiten. Zij zei erbij dat het een tijdelijke maatregel is die vorig jaar ook al een paar maanden van kracht was.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
schilderes22 feb 2021 - 16:46

Hoe is het mogelijk dat een vegetarische maaltijd als ideologie wordt uitgelegd. De vee-industrie is een zwaar gesubsidieërde sector, dus die moet worden gepromoot kennelijk. De WHO heeft al meer dan 10 jaar geleden gezegd dat een vegetarisch dieet, mits goed toegepast, voor elk mens gezond is: of je nu kind bent of bejaarde, zwanger of ziekelijk of sporter. Hoe gezond kan zo'n zwaar gemarteld stuk vlees zijn voor degene die dat eet??